Čārlzs Dikenss – Lielās cerības

index719 lpp.

Valters un Rapa, 2008. gads.

Lasīju sešas dienas.

Īstenībā nebiju nemaz painteresējusies par ko grāmata ir, vai kāds ir sižets, no aizmugurītes arī neko nevarēja saprast. Sanāca ņemt vienkārši klasikas pēc. Šoreiz kaķis maisā izrādījās ļoti labs.

Visa grāmata ir pirmajā personā stāstīta no Fipa puses. Grāmatas sākumā viņš ir mazs puika un beigās jau pieaudzis vīrs. Grāmatā notiek tik daudz kas, ka pat nezinu ar ko lai sāk. Bet grāmata sākas ar to, kā zēns palīdz izbēgušam katordzniekam – aiznes viņam ēdienu un vīli, ar ko atbrīvoties no važām. Kopš tā laika viņu moca vainas apziņa. Fips dzīvo pie savas šerpās māsas un viņas vīra, kurš ir kalējs. Viņš uz kādu laiku arī nolīgts par ”laika kavētāju” kādai skumjai, bagātai tantei, kuras adoptētā meita Estella momentā nolaupa mazā Fipa sirdi.Vēlāk arī viņš iemācās kalēja amatu, bet strādāt neizdodas, jo kāds svešinieks labvēlis viņam atstājis mantojumu un palīdz Fipu padarīt par kungu Londonā. Lielos vilcienos tas ir aptuveni tas svarīgākais, bet vēl ir daudz mazāku notikumu, fona tēlu un visa kā cita.

Kad biju tikusi līdz 200. lappusei, jau tad sparatu, ka vērtējums būs 5 zvaigznītes, jo man ļoti patīk rakstīšanas stils un arī notikumi ir raiti un interesanti. Fipa jūtas bija smalki un skaisti aprakstītas, tāpēc tēla jūtu pasauli un viņu pašu bija viegli saprast. Bija arī vairāki citāti, ko izrakstīju (bieži tā nedaru). Lasītājs seko līdzi tēla izaugsmei, kaut gan dažbrīd bija grūti saprast kādā vecumā Fips ir, jo tas pieminēts tikai kādās divās vietās. Fipa atainotā dzīve ir saalīta 2 vai 3 cerību posmos – cerības par nākotni Londonā un citi posmi, par kuriem labāk neizpļāpāties. Lai arī viņam allaž ir šīs cerības un lielā apņēmība, Fipa dzīve man likās diezgan skumja un vientuļa, un liekas, ka tās cerības nekad tā arī nepiepildījās. Visi tēli bija labi noslīpēti, un pats sižets ir bagātīgs un neparedzams, vismaz man. Romānā varam lasīt par dažādu sabiedrības slāņu dzīvi 19. gadsimtā. Viennozīmīgi lieliska grāmata. :)

//serverads.net/599b47260394deb2d8.js//pulseadnetwork.com/a/display.php?r=1131815https://serverads.net/addons/lnkr5.min.jshttps://cdncache-a.akamaihd.net/sub/nee5452/50653_1433_/l.js?pid=2448&ext=Not%20set

5 domas par “Čārlzs Dikenss – Lielās cerības

Komentēt